9/08/2009

Hilangkan rasa marah

Controlling anger before it controls you.

sejak akhir akhir ni baru i perasan i ni sangat cepat marah.
lebih lebih lagi kalau time period memang lah i cepat marah.
kadang - kadang i rasa macam tak elok kalau kita cepat
marah kan? tak kisah lah benda tu kecik ke besar ke mmg
i akan cepat marah. tapi nasib baik i ni pun jenis cepat cool.
tapi i tak cepat lupa eh bukan susah lupa mungkin takkan
lupa kot. teheee susahkan? tapi i tak tahu nak buat mcm mana.

then i ade terbaca tips kawal kemarahan dari Nabi Muhamad saw.
1- Kalau anda sedang berdiri, duduklah.
2- Kalau anda sedang duduk, baringlah.

and i baca satu story ini. dan i macam oh okay.lepas ni taknak
marah dah. please read it.everyone should know it. :)

Abu hurairah dan Said al Magburi meriwayatkan ; “Ada seorang lelaki memarahi Sayyidina Abu Bakar. Ketika itu Rasulullah saw duduk di sebelahnya. Nabi diam sahaja, begitu juga Abu Bakar.

Selapas orang itu selesai memaki hamun dengan mengeluarkan kata-kata kesat, Abu Bakar membalas makian itu, tetapi Rasulullah bangun dan beredar dari situ. Abu Bakar hairan dan terus mengekori Nabi Muhammad sambil berkata; “Ya Rasulullah, dia memaki hamun saya dan engkau pula diam. Ketika saya menjawab maki hamun itu, tiba-tiba engkau bangun lalu pergi.”

Rasulullah lantas menjawab ; “Sesungguhnya malaikat mengembalikan semua makian orang itu kepadanya ketika engkau diam, tetapi ketika engkau membalas makian itu, maka malaikat pergi dan syaitan pula masuk dan saya tidak suka duduk bersama syaitan.” Rasulullah kemudian bersabda lagi; “Allah akan memuliakan hamba-Nya ketika sedang dianiaya lalu memberikan kemaafan sambil mengharapkan keredhaan Allah.”





9 comments:

cahayachenta said...

jangan jangan jangan, jangan cepat marah, nanti cepat tua...

*lagu aznil*

hehe

dianna said...

hehe ye betul tuh :)

sasha* said...

sy kalau marah mesti nak mengamuk je.tunang sy kate sy garang hihi :P

farah said...

i pon cepat marah.

terima kasih atas reminder tu yer darl.

:)

ღ~n0n0i~ღ said...

Hihihi.. :)
Bagus entry ni.. Betul kan.. kita ni kalau marah, abis nanti maki hamun keluar..tu normal lah manusia biasa.. sebab tu kita kena selalu beringat. Jangan terlalu ikut rasa amarah tu..betul kan?

Hihihi =)
Lain kali kalau marah nak terus baring.. ZzzzzzzzzzzzZzzzzzzzz

dianna said...

to sasha : hehe comelnye awak garangkan? hehehe

to farah : same lah kite. ingat mengingati lah kite. :)

to noi : hehe pastu terus tido kan noi. baguss. hehe

Tyna Aizat said...

boleh jdkan panduan ni. hurm.

hannamaruku said...

sebab kan si dia dah tahu blog i. jadi i tidak boleh mentuliskan sebarang ayat berkaitan dgn si dia.malu tau.KAH KAH KAH



siapakahhhhhhhh

chipsmore said...

kalo tga marah berdiri..lepas 2 baring leyh x?? hehe ;)

Followers