10/28/2009

Lelaki dan perempuan siapa lebih kuat?

 

dulu kalau i tengok tv, tak kira lah siaran ape pun. tapi selalunya
drama melayu mesti akan ade perempuan kena rogol. atau kene
samun atau kena ragut atau kena rompak atau kena buli. ye mesti
lah dengan lelaki. lepas tu perempuan tu mesti semacam menjadi
lembik, semacam tak mampu nak buat apa-apa.

dan i sebagai penonton tv mesti lah rasa hangin kan. jadi i mesti
akan cakap :

kalau akak lah kan. akak terajang dia. tarik rambut dia. ape
lah lembik sgt hjkxqwqhjxzktqwqwbkxgwtrfyqkjz.

tapi mama selalu mara dia kata :

perempuan ni kaklong kalau kuat mana pun, dengan
lelaki dia kalah jugak.

erk? betul ke. sejak dari itu i mesti ingat ape mama cakap.terngiang2
kata-kata mama dekat telinga i macam nyamuk.kemudian,
baru i sedar, bila i lawan tangan dengan adik saudara i,
mesti i kalah. kalau i main lawan-lawan dengan kawan lelaki
i mesti i kalah. contohnya sewaktu birthday kawan i, ada
pesta baling tepung, telur dan air. kalah teruk kami geng perempuan.
ish tak guna betul. ni nak kena ni. tunggu lah nanti.

persoalannya, kadang2 i tak puas hati. i rasa boleh je i menjadi
kuat seperti lelaki. tapi sebenarnya tidak. kena terima kenyataan
ye disitu. memang semua benda lelaki buat kita perempuan boleh
buat tapi ada sesetangah perkara yang kadang2 kita tak mampu
nak buat dan perlu bergantung kepada lelaki. jadi dalam hal ini,
i rasa kita sama2 kuat. sebab kita perlukan satu sama lain untuk
jadi sempurna. :)

27 comments:

fitriah said...

hehe pe yang mama u ckp tu kan cm betul je..agagaga

ween said...

Great! Lelaki dan perempuan mmg saling memerlukan :)

kuch said...

stuju!ade bnde yg laki akn kalah kalu xbgntung kt perempuan...contohnya kemaskan katil!

dianna said...

to fitriah : hehe mmg betul pun :)

dianna said...

ween : yeah betul tuh dear.

dianna said...

to kuch : haha poyo gile kemas katil.

sasha* said...

benda tu fitrah kan.kita saling memerlukan.pastu kekuatan kita ni takkan dpt lawan kekuatan lelaki lah.even yg ala2 lembut pun my ex classmate dulu pulas tangan sy pun sakit tau.pdhal awww tu huhu

dianna said...

haha tahu xpe sasha syggg :)

chah~ said...

huhu.. perempuan ade kekuatan nya sendiri. lelaki pn same. tp yg pasti, kudrat laki mmg lagi kuat. hoho..

Nur Renaddia Redzuan said...

Kak long, perempuan lagi kuat, kalau tak caye tgk cte 'While she was out'. gle gempak pmpuan tu. kite kuat kalau under pressure. kite kuat jugak. cool2.

dianna said...

to adek : haha tgk kat youtube ke? nnt akak tgk.hehee

dianna said...

to adek : haha tgk kat youtube ke? nnt akak tgk.hehee

dianna said...

to chah : hehe tahu xpe :)

fiera said...

yep! i'm totally agree dat laki dan pompuan saling memerlukan antara satu sama lain. hehe. tp kan, ad je perempuan yg kuat dr laki and ad jgk laki yg lembik kan. opps~ no hurt feeling yah. :)

syakey said...

yeah, agree.
but then, kalo dh kena pijak ngn laki.
jgn la nk lembik lg.
kuatkanlah diri

:D

w a n a said...

yup!! i sokong sgt2 apa yg u cakap tu.

even i rasa i xdiperlukan, tp laki tetap akn cr i. hehe.

begitu juga i, i igt i ni kuat mcm superman, rupanya i lemah sama skl. memrlukan mereka wlpun kdg2 berlagak xnak mereka. hehehe.

dianna said...

hehe ye ke? i xtahu pulak tuh. kalau dlm wrestling pun, sekuat2 perempuan tuh kalah jugak dgn lelaki. hehe

dianna said...

to syakey : yeah betul. kalau dah kene buli dgn lelaki. kite kene lah berusaha dgn kuat unt terajang lelaki tuh kan? hehe

dianna said...

to wana : hehe i pun same kdg2. kdg2 i rase i cm ego je. hehe

Syida Shukor said...

tak boleh nak lawan fitrah alam ((;

dianna said...

yeah betul tuh dear :)

noor haNISAh said...

lelaki kan dicipta untuk membimbing wanita..peace

lalink7 said...

jadi kpd pempuan atau si dara..
mari belajar silat atau taekwondo..

lizz said...

kudrat, of course lelaki lebih kuat tapi hal lain2, rasenye adil je kot. hehehe

dianna said...

to lizz : ye ye. hal hal lain ade yg perempuan lebih kuat jugak kan :)

Noorlaila Mohamed Nor said...

lelaki kalau dia tau caranya
mesti boleh cair
terus kita je menang
haha

dianna said...

hahaha yeah betul2.

Followers