11/24/2009

Beza Pre-order & ready stock

salam semua umat manusia :)

mari sini semau rapat - rapat i nak terangkan pasal pre -order
dan ready stock. kalian tahu ke apa itu? ok buat pembeli tegar
online mesti tahu apa tu kan?

selalunya barang pre order adalah barang di import dari korea,
china, taiwan dan mane2 je lah kan. maksudnya dari luar negara.
tapi yang paling famous dari negara yang i sebut tu lah. dan kalau
u all semua nak tahu item-item nya. ini dia.














all pictures credit to : http://ciellynn.livejournal.com

kebanyakkan barang pre order semua cantik cantik. yelah tengok lah
model nye. punya cantik dan meletop. haha okay pre-order punya brg
sebenarnya akan arrive kepada kita ( customer ) kalau kita order around
2 - 3 weeks lah. paling lama 3 - 4 weeks. kalau ade lebih dari tu tak
tahu lah kan. tapi bagi i, 2 weeks tuh memang dah kira lama lah.sebab
kalau i, i memang nak order hari ini esok sampai terus.memang tak sabar.

kalau ready stock, maknanya barang memang ade dekat seller dan
kalau kita bayar hari ni dan request barang di hantar pada hari itu juga
maknanya kita boleh lah dapat barang tu cepat. :) suka tak? suka tak?
kiranya kalau barang tu tak sampai dekat kita dalam masa 3 hari. kita
boleh pergi histeria dekat seller tu lah.tapi kalau barang pre order tak
sampai 2 3 hari anda semua tak boleh histeria sebab nanti anda macam
malu sikit lah.

kalau dari segi harga pula, kadang2 barang pre order dari korea selalunya
lebih murah dari yang ready stock. i pun tak tahu kenapa. tapi kena
ingat lah. barang yang u beli tu u kena tunggu hampir sebulan untuk
sampai, yang kawan u ni bayar lebih RM10 je dah boleh pakai esok
dah boleh tayang-tayang kat u. sampai baju dia tu dah 2 3 kali pakai
dah, tapi u baru nak terhegeh pakai. hehe tak pe tak pe. hati orang
lain - lain kan.

ape yang i nak highlight kat sini adelah, jangan compare barang pre
order dengan ready stock dari segi harga. i mean u tak boleh cakap

" apesal barang u mahal sangat i? i beli dekat dia tu tak sampai RM30
pun. "

nanti i akan cakap, cik kalau nak beli murah sangat pergilah pasar malam.
eh terjahat pulak. mane ade. i tak cakap macam tu. i cuma kadang2
penat nak paham kan semua orang dekat dunia ni tentang term on9
shopping ni. cuma u guys kena pandai pilih lah. jangan main beli je.
kena tengok siapa seller semua. paham? ok dah.

7 comments:

hannamaruku said...

lantak ah kau nak bebel ape yg penting, shawl baru nombor 2 aku pnye. dah.

ween said...

I dah lama gak x on9 shopping. dulu addicted gila! huu. tp skarang dah bole kawal. fuhhh ;p

dah experienced mcm2 through on9 shopping n now I prefer to do it off9 :)

Sharinginfoz said...

oooooooo macam tu rupanya... bosan2 datang le sini

dianna said...

ween : tahu xpe. mee too :)

hana : hak alah kau ni. smack kang

s h a r v i na said...

ehe..
mcm itu yea? ;)

i pena shoping on9 2x..
1st beli shawl..
2nd beli flipflop! hee..

sasha* said...

i tak pnh on9 shopping.nak apa bi beli terus heee :P

nn said...

i loooooooooooooove online shopping. bnd tu sgt addictive. tp psl da ad kesedaran da jarang gila beli brg on9. jarang sgt2. huhuhuhu. btw, ankle booties tu sgt la cun!

Followers