11/17/2009

Mari belajar memandu & menggunakan jalan raya.

hai semua. ya Allah hari ini memang sangat lah penat dan macam nak
patah pinggang sebab hari ini berpindah rumah kan. ke rumah baru.
nasib baik lah ade adik i yang tersayang membantu i dari mula sampai
awal. terima kasih minah. nanti akak belanja baju hackered lagi eh.
terima kasih juga kepada siti, dhanya dan juga zaid kerana membantu
ku mengangkat kotak dan almari dan meja belajar ku. :)

hari ini rasa hati bagai ditarik - tarik nak update blog pasal penggunaan
jalan raya. mintak lalu otai - otai jalan raya, i bukan lah minah rempit
atau minah ape lah bagai yang teror sangat bersimpang siur di jalan raya.
tapi sekurang-kurangnya i tahu lah nak jaga diri i sendiri. i memang suka
jaga diri i sendiri sebab i rasa diri i sendiri lagi best dari orang lain. tapi
i terasa pelik adakah semua orang yang menggunakan jalan raya tu tak
reti nak menjaga diri dieorang sendiri? ish i geram betul lah.

kalau nak melintas, guna lah ZEBRA CROSSING. paham tak zebra
crossing, kalau xde dekat situ, kau tunggu sampai kereta takde baru
nak melintas. jangan gunakan firasat hati kau cakap kereta tu jauh lagi
aku mesti berjaya melintas sebab aku kan pejalan kaki paling pantas
dari watson yambek. amboi pandai kau predict kelajuan kereta tu, apa
kau ingat the predict future. ni marah ni. i tengah marah ni.kalau ada yang
tak tahu zebra crossing ni ape. ni tengok ni. tatap. tatap.



* tu yang line warna putih tuh orang panggil zebra crossing.
bukan zebra melintas atau zebra ada dekat situ, hish malas aku nak terangkan.


kalau bawak kereta tu lembab atau kalau nak sopan org melayu cakap
perlahan jangan lah kau duduk line kanan sekali.kalau dekat highway kan
ade 3 line, line kiri sekali untuk mereka yang cermat jimat dan lambat.
kalau rasa diri kau tu bawak 70km/j tolong lah. tolong lah bagi signal kiri
dan masuk line kiri. takkan i nak bukak pintu, ketuk cermin kau suruh kau
masuk line kiri. untuk line tengah bagi mereka yang average, kalau kau
bawak 110km/j kau macam agak layak nak duduk line ni. tapi kalau kau
nak laju sangat baru lah kau boleh guna line kanan untuk memotong. hish

i memang geram ni. geram. line kanan untuk mereka yang maha laju yang
nak terberak dan isteri nak terberanak, jadi kalau kau setakat bawak 110km/j
atau 70km/j jangan duduk line ini. atau kalau kau nak duduk sangat, dan kau
rasa kereta dekat belakang macam nak sondol kereta kau. kau boleh
bergerak ke kiri sekarang.paham?


*ni namanya highway.

okay nanti kita sambung lagi kelas memandu ye anak - anak. jangan
ada yang rasa nak histeria ye kalau i ni marah - marah. biasalah darah
muda. hehe hak tuihh.

8 comments:

hannamaruku said...

haha ok lawak. bye

Noorlaila Mohamed Nor said...

hahaha ni marah betul ni!
:p

kuch said...

sukahati i la nak bwk perlahan 10km/h kt lorong kanan.i byr tol sma hrga dgn u jgak!
;D

farah said...

waa,

i pasti u pengguna jalanraya yg baik.

:P

♥chentaMAYA™ said...

oh!
thx dianna!kongsi same!
hee~
;)

s h a r v i na said...

aha..
sabar yea..relax relax! ;)

Cik Rara said...

alamk,btmbah cuak daku mahu amik kls memndu nihh..blaja ngn cik diana jela ek? :D

Fasya said...

this is like my post :P
zebra crossing haha :D
its all about crossing right?
haha

xoxo fasya

Followers