4/09/2010

Tidak cium bau syurga perempuan yang berhijab.....

tetapi sanggulnya seperti bonggol unta. masyAllah.....

baru tahu ni, terkejut sangat bukan ape, sebab tak tahu. :(
kan sekarang dah jadi trend orang pakai shawl sanggul
tinggi2. rupanya haram, tidak cium bau syurga. ada dalam
hadis.


عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ صِنْفَانِ مِنْ أَهْلِ النَّارِ لَمْ أَرَهُمَا قَوْمٌ مَعَهُمْ سِيَاطٌ كَأَذْنَابِ الْبَقَرِ يَضْرِبُونَ بِهَا النَّاسَ وَنِسَاءٌ كَاسِيَاتٌ عَارِيَاتٌ مُمِيلَاتٌ مَائِلَاتٌ رُءُوسُهُنَّ كَأَسْنِمَةِ الْبُخْتِ الْمَائِلَةِ لَا يَدْخُلْنَ الْجَنَّةَ وَلَا يَجِدْنَ رِيحَهَا وَإِنَّ رِيحَهَا لَيُوجَدُ مِنْ مَسِيرَةِ كَذَا وَكَذَا

yang bermaksud :



Daripada Abu Hurairah ra beliau meriwayatkan bahawa Rasulullah Saw telah bersabda :
2 golongan yang termasuk dari kalangan ahli neraka yang tak pernah aku lihat iaitu yang pertama mereka yang memegang cemeti seperti ekor lembu (bentuk cemeti itu seperti ekor lembu yang berbulu-bulu dan berambut-rambut) dan mereka memukul manusia dengan cemeti tersebut.
Yang kedua adalah perempuan memakai pakaian tetapi keadaanya umpama telanjang (ketat), dan perempuan ini berjalan sambil berlenggang lenggok dan sanggol rambutnya (ataupun sekarang ikatan rambutnya) umpama bonggol unta.Dan perempuan yang sebegini keadaanya tidak akan mencium bau syurga. Ketahuilah bau syurga sudah boleh diciumi dari jarak begini dan begini.
copy dari : http://aishahtur.blogspot.com/

saya hanya menyampaikan. jangan ada yang salah faham.

13 comments:

izzahfarhana said...

i pun b4 ni tgk cntik je org snggul tnggi2.tp bila pk nanti org tau lak rambut panjang mana xjadilah.tapi ada certain tu dia bukan rmbut kan?tapi lilit2 ng selendang kasi nampak up siket.tp kalau jd fitnah bek la elakkan.skdr pndgn ;D

Latika.Dot.Dot. said...

hye, jalan2 blog!
entry nie,
thanks for sharing!

skrg memang trennns org pakai sanggul memang kaw-kaw punye bonggol.
thanks-thanks-thanks again!
:)

.Huda Luna♥™ said...

bkn setakat x dpt cium bau syurga tp di laknat Allah

ween said...

ya Allah. dulu selalu ragu2 dgn benda ni sbb mmg pernah dgr org ckp xboleh. tp xtau siap ada hadis yg mengukuhkan. baru plan nak simpan rambut panjang2, hee. thanks for sharing Dianna :)

Cik Akma said...

omg, thanx 4 d infooo~ :)

sasha* said...

br tau ni.good info :)

aquatiq said...

huhu... mntak c0py ya cik.. trenQ

arekymz membuyau said...

dose ke..
xtau pon..
patot la member2 xramai yg bonjol tggi gedabak..

arekymz membuyau said...

dose ke..
xtau pon..
patot la member2 xramai yg bonjol tggi gedabak..

Alin said...

kalau bukan rmbt sndiri,,
tp mcm letak clip rmbt huuu. tu tmasuk ehh...

AiNuL said...

salam..
memang benar tu..seperti kita memakai baju walaupun penuh menutup aurat, tetapi tidak boleh terlalu ketat sehingga menmpkkn susuk tubuh...begitu juga dengan cara bertudung ..walaupun berserkup penuh,tetapi kita masih tidak boleh menzahirkan apa y ada atau sengaja diadakan pada diri kita dengan tujuan agar lebih molek@cantik...sesungguhnya Allah SWT telah menjdikan hamba2nya dgan sebaik2 kejadian...marilah kita sma2 mensyukurinya.....ALHAMDULILLAH... :))

P/S;sekadar ingin berkongsi~

zhOprenIa said...

info yang bermakna la..tq for sharing

Anonymous said...

Thanks untuk post yang membina.
Tapi just curious kenapa gambar blog (yang komik ataupun gambar profile) tidak mengambil iktibar hadis tu ya?

Followers