7/04/2010

Tutorial enable right click

salam. maybe ada yang dah tahu. atau ada yang tak tahu tapi takpelah sharing is
caring. so mari kita sama sama menengok tutorial ( lahh sangat ) ini.
first of all the reason saya mengingin kan mengadakan tutorial ini adalah
kerana saya tak suka kalau pergi dekat blog atau mana-mana web yang
disable right click. sebab bukan semua orang yang datang blog tu nak curi
gambar atau copy paste entry kita kan? ataupun blog yang ada buat read more
tu. dia buat pulak disable right click kan, memang payah lah. sebab i xsuka
nak click back, i lebih suka open in new tab atau kalau nak reblog article dari
blog tu ke kan ( tapi credit lah ) mesti kena copy sikit2. jadi, kalau takboleh
nak right click memang macam satu pemasalahan lah.

ok first of all, tutorial ni khas untuk orang yang guna Firefox ( ye saya tahu semua
dah pakai google chrome ) tapi boleh cuba jugak dekat google chrome tak tahu
lah kalau sama ke apa kan. cuba yerk. ok kalau korang terserempak dengan
satu blog yang disable right click, korang buat macam dekat bawah ni yer.

1. Tools > options



2.Content > uncheck enable javascript > ok




dan tadaaaaa... kamu akan memboleh meright click, tapi lepas tu jangan lupa
check balik kotak tu. nanti susah nak buat kerja pulak. dan dan dan saya
mengajar tutorial ini bukan untuk mengalakkan orang membuat jahat. tapi
untuk sekadar sesi kongsi mengongsi dan sharing menggaring ( sebut in english! )
okay bye dan salam :)

7 comments:

Ery Farieha said...

ahahah suke2
:)

Y@D@M said...

ok gak tapi YADAM kasihan kat kawan2 nak buat cam ni.. wink** wink**

CIK ERYN said...

disable right klik tu
jadi dekat IE je..
kalau kat M0zilla x jadi aa cik diana..
hehe..

ZACK ENTRY said...

selagi print screen masih ada, disable right klik hilang fungsinya..


Zack Entry

ween said...

hep i pun suka open new tab! kdg2 open byk sgt sampai terlembab internet wuhuuu. biasanya i just hold 'ctrl' button n click the link. it will directly open new tab :)

murnimahyum said...

wah...
tq dear... i pn ske open new tab je...

Anonymous said...

rasanya tu hak blogger masing masing kalau dia nak disable kan. kita tetap dikira menceroboh kalau buat macam ni

Followers