10/27/2010

Mari kita berpura-pura gembira.

hai semua. mari kita berpura- pura gembira untuk mengembirakan hati org 
lain.bukan apa, kadang-kadang, orang sekeliling kita tak gembira apabila 
kita takgembira. jadi, mari bergembira. perasan tak kadang-kadang 
kita selalu buat muka effect masam, selalu jer muka kita masam tak
pasal2. seperti emo secara tiba-tiba, marah secara tiba-tiba. atau
jatuh terduduk dekat shopping mall, balik rumah hempas2 pintu.
faham tak apa yang saya cuba nak sampaikan?

kalau boleh cuba kita kawal perasaan supaya apa yang kita buat tak di
salah erti kan oleh org lain. cuba kawal ekperesi ( eh betul ke eja? ) muka,
cuba kawal tone suara. ini bukan case nak jadi hipokrit ke apa, ini case nak
jaga hati org lain yang tak de kene mengena dengan fasa masalah hidup kita.
contoh macam kalau nak tepuk air dekat dulang, jangan tepuk kuat2 nanti terkena
muka orang kiri kanan, tepuk lah perlahan2 supaya tak terpercik kat muka org.

kau orang ni bukan faham apa yang saya maksudkan kan? macam ini lah.
kalau kita ada masalah dengan orang lain/benda lain cuba jangan kita bawa
masalah itu kepada orang yang takde kena mengena. sebab kadang2, kita
tak perasan. orang lain dah naik muak dengan perangai kita dan terus ambik
tangan tunjuk jari. takut tak? kalau takut, mari kita berpura-pura gembira.
sebab one way to solve the problem is smile. :)


kalau tak percaya cuba try.

1 comment:

lassiegewdix said...

yup .
lassie antare salah satu orang yang suke purak2 gembira .
lagu besh loooooh :)

Followers