11/02/2010

Did your blackberry bold 9000 battery drain faster?

assalamulaikum. :)

i just had my new blackberry bold. yeah! i know everyone guna torch
sekarangkan.i baru terhegeh2 nak pakai bold. haha anyway, it doesnt matter,
sebab tu je yang i mampu sekarang ni kan? hehe okay lets get back to the topic.
did your bb battery drain to fast? macam dah charge sampai full. then tak guna,
lepas tu tido,bangun2 tengok battery dah menyala2 warna merah?yes,im facing
this problem. i called it problem sbb waktu i pakai curve,tak pernah ada
masalah battery. jadi, memang sangat problem bagi i. then i try google, macam
mana cara nak jimatkan battery bb. ada yang cakap macam ni :

1. close all applications ( it might be true, but the problem still occurred )
2. reduce the back-light ( doesnt work! my battery is so manja! )

but then i try to figure it out myself. selalunya, kalau i charge my bb, takkan
pernah tahan satu hari, but now tahan almost one day and half. sebab i banyak
guna email,twitter n bbm. but its okaylah. takdelah macam before ni. okay so,
kalau siapa ada masalah macam ni, boleh ikut cara i ni k.

 1. pergi menu > options


 2. Options > Mobile network


3. Network mode > tukar kepada 2G
( kalau guna 3G memang bateri akan cepat habis )

so, kalau ada yang tanya what is the purpose of using bold kalau tak guna the
3G kan?its depend on you. sekarang ni, bagi i, i lebih selesa macam ni. takde
rasa nak sumpah seranah kalau battery asyik habis je.tapi kalau taknak buat takpe. :)


1 comment:

cik nur said...

beli extra battery

Followers