11/27/2011

Nak belajar masak :')

 aku sangat suka memasak. aku suka makan. aku suka cuba variety
of food. tapi serious, aku sangat suka memasak... cuma sayangnya
aku tak reti, aku tak tahu memasak. mungkin sebab daripada form 4
aku duduk asrama, lepastu masuk pulak matrik, lepas matrik terus
masuk UiTM lepas tu sampai lah sekarang tak dapat banyak masa kat
rumah. tapi worry not, after practical ni, aku akan ada masa 3 bulan
lebih dekat rumah. jadi, aku akan spend masa dekat rumah ni dengan
buat benda yang berfaedah which is belajar memasak :)


cookies :) teringin sangat nak buat. hari tu ada nampak instant cookie
punya pack tapi tak beli sebab sekarang takde masa, tapi tunggulah
lepas 30.11.2011 nanti, aku akan beli and buat cookie ni jugak. sebab
teringin sangat sangat sangat sangat :)



and pavlova. my favourite dessert all the time. kalau google cara nak 
buat memang sangat simple and senang tapi the problem is aku takde
mixer. :( jadi, memang agak susah sikit bagi aku nak buat, tapi takpe
aku rasa kalau guna pemukul tu pun bolehkan? jadi nanti aku nak try guna
pemukul dulu. harap-harap lah jadi. 



yang atas ni red velvet cake yang my friend buat. sangat sedap okay.
ni pun antara dalam wishlist dessert yang aku nak try buat. tapi rasa
takde keyakinan diri langsung nak buat sebab entahlah memang aku
ni takde bakat nak buat desert ni sebenarnya sebab dulu pernah nak
try buat chocolate moist cake akhirnya bantat, lepastu end up takde
orang makan. jadi, keyakinan satu family aku untuk aku buat cake 
sangat lah tipis. hehe but worry not im gonna make it. sooner or later,
let the time decide okay? :)



currently im obsessed dengan this rainbow cake, tapi bagi aku cara 
nak buat this rainbow cake sangat lah leceh and complicated. jadi
gonna practise, to make it perfect kan? pelan-pelan kayuh insyAllah one
day I can make the perfect rainbow cake. :)


kalau dessert, for the time being aku nak buat yang aku listkan kat atas
ni. and tomorrow kalau sempat im gonna update masakan bukan
dessert okay?


No comments:

Followers