11/27/2011

Nilai seorang manusia.

tak tahu kenapa setiap hari dalam paper mesti ada cerita bunuh, rompak,
rogol, buang bayi, tikam, bakar isteri, gaduh, ragut dan banyak lagi.
sampai kan kadang-kadang aku kena ingatkan diri sendiri yang
sekarang ni aku kat Malaysia sebab bila aku terhanyut baca paper
aku rasa macam aku ada dekata negara lain, bukan Malaysia.
jadi setiap muka surat aku akan ingatkan diri aku, "kau kat Malaysia,
kau kat Malaysia, kau kat Malaysia" supaya aku tak emo dan terus rasa
racist ke apa. sebab aku memang pantang kalau tengok orang yang takde
hati perut ni. 

aku tak tahu macam mana dieorang boleh sanggup nak
bunuh orang lain atau cederakan orang lain sebab nak buat benda tu
bukan nya senang, kau kene dengar dieorang menjerit, mintak tolong,
merayu, menangis. kau tak kesian ke? kau kene tengok muka dieorang
yang dalam kesakitan, yang sedih tu. kau tak kesian ke? aku tak tahu
pulak yang Malaysia ni dah hilang nilai murni dan masyarakat tak berhati
perut. dah lah kucing pun dah banyak kene pijak dengan heels, kucing
ada pulak yang kena bantai dengan payung, ada pulak yang kene bakar.
adoyai, what is wrong with you people???

but despite all of that masih ada lagi manusia yang berhati perut. 
kalau tengok gambar kat bawah ni, memang bukan kat Malaysia and 
no im not saying orang negara lain lagi baik dari kita aku just nak 
highlight kan yang masih ada lagi orang yang berhati perut kat
dunia ni and aku percaya kat Malaysia pun ada orang yang sangat
baik macam gambar kat bawah ni. cuma tak diambil gambar je kan? :)
so, why not kita semua yang tengah baca ni menjadi lebih baik
daripada apa yang kita ada sekarang nak? jom.

 credit picture : ohtidak.com
 

No comments:

Followers