11/28/2011

Surat Khabar Kosmo kondem Harimau Muda.


ini adalah keratan kosmo ecehh ni bukan keratan tapi print screen daripada
laman web kosmo yang buat semua warga twitter, tak tahu lah kalau ada
warga Malaysia di laman sosial lain yang naik hantu disebabkan kata2
Kosmo tentang harimau muda setelah kalah dengan Bahrain malam semalam.
pagi tadi bukak twitter, terus mood jadi tak stabil sebab seluruh timeline
penuh dengan perasaan amarah. aku yang macam unta busuk yang jarang
betul baca kosmo ni terus lah google ape kehal nya seluruh makhluk Tuhan
ni marah-marah. rupa-rupanya pasal Kosma punya headline tu lah. adoyai.
aku ingat kan Kosmo buat apa lah tadi.




tapi BAGI AKU, dan PADA PENDAPAT aku, aku tak rasa lah marah
sangat bila aku baca. bukan sebab aku tak cukup semangat patriotik
atau aku ni jenis lembu tak kisah nak ambil tahu ke apa, tapi sebab
aku rasa memang betul. Bahrain memang telah malukan Harimau muda.
and untuk pegetahuan semua, aku tengok perlawanan semalam ok. aku
tak cakap membabi buta berdasarkan apa yang aku dengar ke apa.
aku cakap sebab aku tengok!

okay sambung. pada pendapat aku, memang Bahrain dah malukan
Malaysia pun. sebabnya adalah :
1. Harimau muda main dekat Bukit Jalil which is in Malaysia with thousand
of fans supporting them. tapi still what fans can do? and Bahrain can 
easily said, tahu tak aku menang dengan Malaysia, dekat Malaysia dengan
2 3 ketul penyokong kami tapi still bebeh we got 3 goals.
2. Kita dah dapat 2 gol yang sangat superb which is im very proud of,
but kita leka and I dont know lah what happen to few of people yang
I rasa should play better, tapi nak buat macam mana they dont play like
WHAT I EXPECT and easily Bahrain boleh goal within minutes. :)
and again Bahrain bleh cakap, dalam masa seminit doh kiteorang dapat
2 goals. bangga wa cakap sama lu.

tapi apa yang sebenarnya aku nak cakap adalah, memang betul apa
yang Kosmo cakap. Bahrain memang dah malukan Harimau Muda, aku
pun malu dengan Bahrain. jadi, kita kena jadikan benda ni sebagai satu
cabaran. sebagai satu semangat untuk kita tak leka, untuk kita sentiasa
aware yang anything can happen, jangan terlalu selesa. banyak lagi lah
pengajaran kita boleh ambil dalam hal ni. and kita as a reader of Kosmo
should be positive lah actually, cuba baca headline tu dari pelbagai sudut.
kita kan ada knowledge, kita kan belajar tinggi, jangan main cakap tak
fikir dulu. dan again, ini semua adalah hanya pendapat aku yang jahil.
everyone have their own way of thinking. so be creative and think :)


Followers