3/27/2013

Tunggu dapat gaji nanti.

Assalamualaikum.

Selalu kalau start entry memang lost word. Tak tahu nak cakap apa. Takpe lah mari kita bayangkan ini perenggan ketiga.

Tadi waktu beli air mineral dekat Mydin, waktu bayar ada 2 orang dekat tempat cashier. Sewaktu proses pembayaran aku dengar sorang cashier tu cakap :

"Nanti tunggu aku dapat gaji aku nak beli tu. RM5 je se peket. Geram aku.
Geramnya aku weh, RM5 je. Tunggu aku dapat gaji nanti. Tunggu.. Tunggu"

Aku macam terkesima kejap. RM5 se peket yang die nak sangat beli tu adalah cloud 9. Macam wat de hel? RM5 je pun kau nak tunggu dapat gaji? Tapi aku muhasabah diri balik. Not everyone can afford to buy, RM5 may be small for me but may be big in someone else life. I just wish that dia tak perlu tunggu gaji untuk dapat makan cloud 9 tu. What if once die dapat gaji cloud 9 tu dah habis promotion? or waktu dia nampak cloud 9 tu pada 2/3/2013 tapi gaji dia akan masuk hanya pada 30/3/2013 betapa lama nya dia nak tunggu untuk dapat makan cloud 9 tu aduhai.

Im sorry if i hurt any of my readers here but menyimpan lah untuk masa depan, supaya kita tak perlu tunggu gaji nak beli apa yang kita nak. Menyimpan lah di tempat yang dapat bagi pulangan yang cukup untuk kita. Boleh simpan dalam bank, tapi duit tak berkembang lah. Boleh simpan dalam ASB tapi berapa je ASB bagi. Boleh ambil duit simpanan, pergi beli saham tapi mampu ke kita? 

Perkenalkan unit amanah (unit trust) daripada CIMB. Dapat bagi pulangan yang besar dengan simpanan yang kita buat. Simpanan jangka panjang. Simpanan dari RM200 sahaja. Mesti akan ada orang cakap, berapa banyak lah sangat aku boleh simpan, gaji RM1000, takkan nak simpan RM200, tinggal lah RM800, nak bayar kereta, nak bayar rumah, nak bagi mama papa, boyfriend lagi, makan, shopping lagi nak top up lagi. Mana ada duit nak simpan!!! Tu sebab kita ni kalau nak senang kene pandai disiplin diri, senang ke nak senang? Kalau nak senang tu senang, memang dah satu Malaysia ni senang. 

Tepuk poket, tanya apa nak. 

Kalau nak tahu pasal unit trust lagi, nanti insyAllah aku akan update dari semasa ke semasa. 
Kalau nak advance sikit, boleh hubungi saya di :

Dianna
017-9480324 (Kalau malu nak call, msg pun takpe. Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit)

1 comment:

eyriqazz said...

Selamat melabur..sayapun ada melabur dalam unit trust, tapi guna epfje...

Followers