8/02/2013

I am becoming someone who I am not.

Hello. Assalamualaikum.

I am becoming someone who I am not. Without even realising, tanpa sedar saya bukan diri saya.
Dulu setiap kali, setiap orang, everyone, every each of orang yang datang minta sedekah/sumbangan saya akan bagi. Walaupun orang tu berkonsepkan sama setiap kali datang which is budak2 dari sekolah agama, orang-orang buta, bisu atau pekak. budak2 kecik berpakaian selekeh semua lah yang saya percaya semua orang pun pernah tengok, saya tetap akan bagi mereka sedekah walau sikit.

Tapi bila saya duduk shah alam, almost 5 years there. Ive been facing this situation. everytime. setiap kali makan kat kedai, tuang minyak. mesti akan ada dieorang ni. sampai saya terfikir yang dieorang ni menipu dan sampai satu tahap, im not giving them money anymore. never. kalau dulu, I cant say no, 100 org dtg, 100 orang lah saya bagi. because i just cant say no, i just cant waive my hand and say its okay. because my dad told me so. this is what my dad teach me. teach us. bagi lah sedekah, biarlah dieorang tipu, itu urusan dia dengan Allah swt. thats why, i never say no. but this past few months i am being different person. I almost say no to each and everyone of them yang datang. Astagfirullah.

And today, tengah tuang minyak dekat Shell, datang seorang budak perempuan dari sekolah agama. minta sumbangan, and i say sorry and waving my hand, sign its okay. and budak tu pergi tak jauh lah, dalam 5 langkah dari saya, just staying there. tak pandang saya. just standing there. berdiri tegak, tanpa buat apa2. and waktu tu, saya sedar, ive been someone who i am not. tiba2, datang satu perasaan sedih. ive been thinking, rezeki yang saya dapat, memang tak banyak, takdelah banyak, cukup2, lepas lah sewa, minyak, touch n go, bil hp, p1 wimax, lepas lah beli apa yang nak sikit2. persoalan nya kenapa cukup? saya masih belajar, tak kerja lagi. hanya bergantung duit berniaga. website saya taklah famous, tapi kenapa cukup duit, kenapa cukup sgt2 untuk tampung kehidupan saya walaupun tak minta duit dekat my parents? because Allah swt help me. Rezeki yang kita dapat, sebahagiannya ada untuk yang lain. Beri sedekah dapat rendahkan diri kita, dapat ajar diri yang ada orang lain perlukan duit ni dianna. biar lah dia tipu pun, but Allah swt is there. Allah swt akan ambil duit tu, so others boleh rasa rezeki ni. Allah swt have his way. Bersedekah akan kurangkan rasa riak. Bersedekah akan buat kita sedar, ada orang lain need this rezeki. saya terus sedar dan bagi sedikit sumbangan and budak perempuan tu cakap, terima kasih kak. saya doakan akak murah rezeki. :')

Dan kemudian saya sedar, sebab doa2 merekalah selama ni, "terima kasih kak, saya doakan akak murah rezeki" buat segala-galanya cukup walaupun saya berniaga tak seberapa.

SubhanAllah. Maha suci Allah..

1 comment:

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/

Followers